786 Tita en haar favoriete reisherinneringen

Ik kom niet uit een rijkeluigezinnetje. Dus op vakantie gaan was de eerste jaren van mijn kinderleventje niet vanzelfsprekend. Wij gingen eigenlijk pas met het hele gezin op vakantie toen ik 10 jaar was. ’t Is te zeggen: daarvoor (vanaf mijn 7e of zo) gingen we wel elk jaar tijdens de paasvakantie naar de zee maar dat tel ik niet mee omdat ik het hier even enkel over zomervakanties wil hebben. Mijn ouders gingen wel een paar keer met hun tweetjes op reis en dan logeerden mij zus en ik bij een tante en nonkel die ons zot verwenden. Dus eigenlijk was dat ook wel leuk.

Maar vanaf mijn 10e gingen we dus op gezinsvakantie en ondanks dat ik niet helemaal hield van de soorten vakanties die mijn ouders deden, heb ik aan een paar toch geweldig goede herinneringen. Hier mijn top 3:

3)  Onze 1e vakantie. Ergens in Frankrijk. We logeerden in een gerenoveerde stal van een boerderij van Vlamingen. Er liep daar ook een meisje uit Gent-Brugge rond, Wendy, die maar 1 jaartje ouder was dan ik. Ik had daar dus iemand om mee te babbelen en te doen. Maar het leukste aan die vakantie vond ik het volgende. Ik heb heel laat leren zwemmen (namelijk in diezelfde zomer) en we logeerden niet ver van een meertje. Omdat ik nu kon zwemmen stelde de Paps mij voor om samen dat meertje eens in de breedte over te zwemmen. We hadden nog mensen en kinderen dat zien doen, dus we wisten dat het te doen was. We begonnen aan onze zwemtocht en zowat halverwege raakte de Paps achterop. Ik zwom vrolijk door en haalde met gemak de overkant. De Paps kwam uiteindelijk hijgend en puffend aan en kon niet lachen met mijn voorstel om ook nog eens terug te zwemmen. Nu bleek dat hij halverwege kramp had gekregen in zijn benen, in een gedeelte waar het al te diep was om te staan, en dat het hem ongelooflijk veel moeite had gekost om de overkant te bereiken. We zijn dus maar braaf terug naar de Mams en mijn zussen gewandeld. Maar ik vind het nog altijd leuk dat ik hem toen geklopt heb.

2) Diezelfde nonkel en tante waar mijn zussen en ik logeerden als mijn ouders op reis waren, hadden samen geen kinderen (mijn nonkel wel uit een vorig huwelijk maar die zag hij niet veel). En zoals ik al vertelde verwenden ze ons graag. Mijn nicht (dus de dochter van een andere nonkel en tante én ondertussen de mama van mijn metekindje) en ik schelen maar 10 maanden in leeftijd en daardoor kwamen we als kind al heel goed overeen. We gingen jaren bij elkaar logeren tijdens de vakanties. Maar toen ik 14 was (en zij 15) nodigden de Verwennonkel en -tante ons samen uit om mee op vakantie te gaan naar Zwitserland voor 10 dagen. Met Intersoc. Wij zouden ons amuseren in een jeugdgroep terwijl zij met de volwassenenploeg zouden gaan wandelen. Wel, dat is de enige vakantie waarin ik elke avond tot (toen naar mijn gevoel) een kot in de nacht in de discotheek van het hotel heb gezeten. Ik heb mij geweldig goed geamuseerd die vakantie. We hadden ook alle vrijheid en hebben de nonkel en tante niet veel gezien. En zelfs dan werden we rotverwend: we kregen elk een snoeppakket en een zakcent waar nog meer dan de helft van overschoot na de vakantie ook al hadden we cadeautjes voor thuis en een cadeau voor nonkel en tante daarvan gekocht. We moesten enkel elke ochtend goeiemorgen en elke avond slaapwel komen zeggen. En we deden wel de moeite om minstens 1 maaltijd per dag met hen samen te eten. Meestal het ontbijt. Toen we naar huis vertrokken ’s ochtends om 7u, hebben mijn nicht en ik ons nog net kunnen wakker houden tot aan het einde van het dal. Toen zijn we als een blok in slaap gevallen. Door al dat uitgaan hadden we een slaaptekort gecreëerd. Ze hebben ons rond de middag wakker gemaakt om toch iets te eten. En daarna zijn we weer in slaap gevallen tot we rond de late middag in de omgeving van Aalst (mijn nicht haar hometown) aankwamen.

3) Mijn absolute topper onder de gezinsvakanties is de vakantie in Tsjechië. Mijn ouders kozen altijd voor het huren van een huisje ergens in the middle of nowhere. Wij hebben in Frankrijk ooit in een dorpje met 7 huizen gezeten, waarvan er 1 voltijds bewoond werd. En op dat moment was er ook nog een huisje bezet door een Nederlands koppel. Om maar te zeggen: wij zaten echt afgesloten van de buitenwereld. Ook in Tsjechië. Maar in Tsjechië woonde er in het buurhuis een gezin dat ook nog eens familie op logement had. Zodoende liepen daar een stuk of 5 kinderen rond. Toevallig vooral leeftijdgenootjes van mij en niet van mijn zussen. Ik was toen 13 en had 1 jaar Engels op school gehad maar was daar faliekant voor gebuisd (ik hou het er nog altijd op dat ik een slechte leerkracht had, want het jaar daarop (ok, ik dubbelde) was ik de beste van de klas). Maar die Tsjechische kinderen spraken enkel Tsjechisch en Engels. Mijn ouders vertikten het om tolk te spelen en lieten mij mijn plan trekken. En dat draaide heel goed uit. Ik oefende mijn Engels, luisterde met hen naar muziek van The Kelly Family (erg, hè) en we vaarden met een roeibootje op de vijver. Ik heb mij nooit zo geamuseerd als op die vakantie. Die van het jaar daarop was dan ook een grote teleurstelling: het enige gezelschap buiten mijn zussen was een meisje van 7 dat enkel Engels sprak waardoor ik mocht tolken voor mijn zussen.

 

Maar mijn absolute topper qua vakantiebestemmingen is natuurlijk nog altijd Stockholm. Overmorgen ben ik er weer!

 

Advertenties

8 thoughts on “786 Tita en haar favoriete reisherinneringen

  1. Vakantieherinneringen zijn bij mij altijd gefocust op het gezin (tot een jaar of 6 geleden toen de gezinsvakanties stopten en mijn ouders zonder ons op reis begonnen te gaan). Wij maakten zelden vriendjes namelijk 🙂 (Zei ik al dat ik een asociaal geval ben.) Mijn ouders zijn zelf niet de sociaalsten dus een Intersoc-vakantie zou absoluut niets voor hen zijn geweest, dan eerder die “in the middle of nowhere” bestemmingen, mijn vader heeft zijn stilte en rust nodig op verlof.

  2. Vind het grappig te lezen hoe anders jij vakantie vierde vroeger als ikzelf….. Voor ons was het vroeger kamperen in Duitsland en als kind zijnde de topper om met de bus naar Spanje te gaan met moeders en broer. Dat voelde toen nog als het andere eind van de wereld 😉

  3. Ik kom ook niet uit een rijkeluisgezinnetje hoor. Mijn eerste vakantie dat we echt ergens overnacht, toen was ik 14-15 jaar denk ik.

    Mijn favoriete reis was tevens ook de verste reis die ik ooit gemaakt had: Oostenrijk.
    Wakker worden en over het dal uitkijken dat deels in de mist hing, een adelaar die in de verte rond cirkelt…

  4. Pingback: 822 Tita en de Summertime Tag | titatastisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s