916 Tita en facebookgebruik doen slinken

In mijn “31 voor 32”-lijst vermeldde ik dat ik wil minderen met mijn facebookgebruik.

Eigenlijk heb ik al vaker laten vallen dat ik een beetje een haat-liefdeverhouding heb met facebook.

Ik ben een fervent gebruiker van facebook messenger: lekker gemakkelijk om eens een babbeltje te doen of snel iets te vragen als je ziet dat die persoon online is. En ik vind het geweldig leuk om berichtjes te krijgen op mijn verjaardag. Ik deel ook wel eens een leuk liedje of iets grappigs dat ik tegenkwam. Vrij onschuldige dingen.

Maar… Ik vind heel veel statussen niet bijster interessant. Ik erger me aan de reclame die je er tussendoor even gratis bijkrijgt. Het stoort me dat facebook me vraagt wat ik aan het doen ben. En eigenlijk post ik zelden een status want niet iedereen moet alles van mij weten. Daarom heb ik mijn studies en mijn jobs ook verwijderd. Daarom moet ik ook dringend mijn privacy-instellingen nog eens aanpassen.

Maar mijn grootste ergernis is toch wel dat ik veel te veel tijd besteed aan te checken wat wie nu weer online heeft gegooid. Puur uit nieuwsgierigheid. Terwijl ik wanneer ik gekeken heb me realiseer dat het dus eigenlijk niet zo interessant was.

Ik merk dat als ik facebook open heb staan op de laptop, ik constant ga kijken. Als ik facebook niet heb openstaan, heb ik ook veel minder de neiging om eens te gaan kijken. Ik krijg ook meldingen op mijn smartphone, maar als ik zie dat het eentje van facebook is ga ik eigenlijk zelden kijken. Tenzij het de messenger is. Dus eigenlijk kan ik het wel redelijk missen.

Daarom heb ik me voorgenomen om deze week eens te testen of ik het echt met minder kan. Voor de duidelijkheid: ik stop zeker niet volledig met facebook want ik wil die messenger niet kwijt. Maar deze week (tijdens de weekdagen, dus tot en met vrijdag) zet ik facebook niet aan. Ik reageer wel op de messenger via mijn smartphone of tablet, maar ik ga facebook niet checken. De nieuwsgierigheid die toch wel in mij zit, mag total loss gaan in het weekend want dan ga ik bijlezen. Maar ik ben er nu al van overtuigd dat ik dan ga beseffen dat ik niet veel gemist heb.

 

Advertenties

7 thoughts on “916 Tita en facebookgebruik doen slinken

  1. Ik heb een beetje hetzelfde “probleem” als jij: de meeste statussen vind ik niet zo interessant, de reclame is ongelooflijk irritant, maar… die messenger is zo praktisch! Ik gebruik die vooral om tussendoor wat met mijn broer te babbelen en ik weet zo al dat als ik facebook afsluit, dat dat niet meer zal gebeuren. Dat zijn immers zelden gesprekken waar we speciaal voor zouden bellen en nu we mekaar al niet meer zo vaak zien, zou ik het jammer vinden dat we mekaar nog minder vaak horen ook. Maar dat ene voordeel kost mij wel veel tijd, want net zoals jij blijf ik dan toch weer hangen, ook al is er niets interessants te zien.
    Goed idee dus om een “weekdetox” te doen en enkel in het weekend te kijken! Het zou voor mij weliswaar niet werken (wegens geen smartphone, dus geen optie om enkel messenger te checken), maar ’t zet mij wel aan het denken om eens een alternatief te zoeken.

  2. Wel het valt me de laatste weken op dat ik ook niet meer als een gek ga scrollen om alles te gaan lezen. Ik kijk dan wel eens bij mijn kinderen of ze iets geplaatst hebben. En ook het chatten vind ik leuk. Moest er terug een programma zijn als msn, ik keer gegarandeerd terug naar daar. Maar ik zou het foto’s delen dan wel missen. Handig dat mijn zoon af en toe foto’s plaats zodat ik weet wat hem bezighoudt.

  3. Ik ken dat, maar soms krijg ik het zelfs op mijn heupen van die messenger. Is dat omdat ik precies constant online ben door de connectie op smartphone en tablet ofzo? maar de mensen verwachten direct en onmiddellijk antwoord en ik word daar gek van. Mijn zus kan daar iets van. Dat ze me eens belt he seg! 🙂 Veel succes ermee en ik ben enorm aan het nadenken om met facebook gewoon te stoppen… Alleen weet ik dan niet hoe ik bepaalde foto’s bij de grootouders ga krijgen.

  4. Ik ben ook een beetje verslaafd. Ik heb de app al van mijn hoofdscherm gezwierd (zodat ik ze al moet gaan zoeken als ik ze wil openen) maar als ik er dan eens op kan, merk ik dat ik toch nog blijf scrollen en scrollen om alles wat ik heb ‘gemist’, weer in te halen. Facebook helemaal verwijderen wil ik ook weer niet. Misschien eens door mijn contacten gaan en een deel wissen of verbergen of iets dergelijks.
    De messenger vind ik echt mega-irritant, zoals dat altijd op het scherm van uw smartphone in de weg zit. Zo opdringerig in de weg. Ik vind het wel leuk om berichtjes te krijgen 🙂 maar ze zouden de meldingen discreter kunnen laten toekomen( zoals bij een sms, dat zit ook niet in de weg).

  5. Naarmate ik het minder en minder interessant vind, besteed ik er automatisch ook steeds minder tijd aan. Ik vind het nu vooral nog handig om geen verjaardagen te vergeten 🙂

  6. Ik vind het de laatste tijd het overzichtelijkst op fb om te werken in verschillende groepen. Je maakt een groep aan, dropt enkele personen daar in en zo heb je niet de hele tijdlijn om door te scrollen en heb je alles (volgens mij dan toch) veel sneller gezien. (de personen waarvan je geen updates van wil zien moet je dan niet in die groep zetten natuurlijk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s