1033 Tita en hulp in kindervakantieland

Lief en ik hadden een heel gesprek over de zomervakantie. Over hoe hij zijn 4-jarige dochter gaat bezig houden. En vooral over hoe hij geen idee heeft wat hij allemaal met haar kan doen. Vooral dan weer omdat het heel budgetvriendelijke activiteiten moeten zijn en er voor buitenactiviteiten altijd op verplaatsing moet worden gegaan.

Tot hier toe staan op het ideeënlijstje:

– leren fietsen
– leren schommelen
– verschillende speeltuinen uittesten
– knutselen
– een bezoekje aan de bibliotheek
– samen koken of bakken
– naar de voetgangerstunnel in Antwerpen gaan kijken
– met de Flandria varen
– een dagje naar de Lilse Bergen
– naar Park Spoor Noord gaan
– naar het bos gaan
– een fietstochtje maken
– picknicken met alles erop en eraan
– een dagje naar zee
– puzzelen
– gezelschapsspelletjes spelen (eventueel uitgeleend uit de bib)
– waterspelletjes spelen
– een bezoekje aan de kinderboerderij
– naar de cinema gaan bij regenweer
– dvd’s kijken
– een bezoekje aan het park Tivoli in Mechelen
– gaan minigolfen

Met dit lijstje hebben we nog lang niet de hele vakantie gevuld. Dus we zijn op zoek naar nog leuke ideeën voor 4-jarigen. Kennen jullie nog leuke spelletjes? Of hebben jullie al eens een heel leuk daguitstapje gemaakt dat weinig kostte (het budget is echt beperkt)? Alle tips zijn enorm welkom.

Advertenties

12 thoughts on “1033 Tita en hulp in kindervakantieland

 1. Onze vierjarige vindt fietstochten – in een fietsstoeltje achterop bij mij – super. We fietsen dan doorgaans richting natuurdomein of bos of zo. Zijn favoriet is het strandje bij de zwemvijver vlakbij. We zijn er dan ook heel vaak terug te vinden.

  Anderzijds moet je met een vierjarige niet altijd op stap, vind ik. Veel dagen brengen we gewoon door in de schaduw van onze eigen bomen, in het kleine zwembad in de tuin, met zelfgemaakte smoothie-ijsjes. De schelp met zand is ook een topper.

  • Dat is dus het probleem: er is geen tuin. We zijn dus verplicht om telkens met haar naar elders te gaan. We belanden dan vaak in de dichtstbijzijnde speeltuin, maar daar kan je moeilijk de hele vakantie naar toe gaan natuurlijk.

   • Klopt, maar kinderen op die leeftijd houden nog van herhaling en voorspelbaarheid (hier klopt dat alleszins). Zoon zou eindeloos hetzelfde kunnen doen, toch als het de eerste keer leuk was. Overigens verandert onze tuin ook niet, die blijft de hele vakantie dezelfde en Zoon blijft erin spelen en kan zich telkens weer bezig houden. Vaak met andere dingen: eens voetballen, vriendjes op bezoek, tikkertje spelen. Vrienden van ons hebben ook geen tuin en zitten vaak in het nabijgelegen park. Dat park is de tuin die ze niet hebben. We vierden er zelfs laatst de vijfde verjaardag van hun zoontje en picknickten met taart.
    Onze vierjarige is trouwens ook graag in de keuken bezig. Vorige week bakten we koekjes, vandaag maakten we nog samen smoothie-ijsjes.
    Zijn er dingen die ze zelf eens zou willen doen? Zoon heeft, hoe klein hij ook is, zelf ook een verlanglijstje.
    Tip om kosten te drukken en toch eens een duur pretpark te kunnen doen: kapaza en aanverwanten. Soms winnen mensen tickets die ze dan verkopen aan de helft van de prijs. Scheelt een serieuze slok op de borrel.

 2. Je hoeft niet persé voor elke dag een activiteit te voorzien. Ze moet zich ook alleen proberen te amuseren. Anders verwacht ze elke dag wel iets speciaals en dat is gewoon niet haalbaar op den duur. Er staan in elk geval geweldig leuke dingen bij!

  • Ze moet zich inderdaad ook zelf kunnen amuseren. Maar we merken wel dat het goed is om elke dag wel een keer met haar naar buiten te gaan zodat ze even los kan gaan. Zo binnen zitten op een appartementje tussen een hoop volwassenen (de grootouders wonen daar ook) is niet ideaal. Het is zeker niet de bedoeling om elke dag iets speciaals te doen. Vandaar dat we ook nadenken over leuke spelletjes, knutselideeën,…

   • met brooddeeg spelen is geweldig leuk! ook bellen blazen en in de zandbak spelen, of kinetisch zand kopen, daar kan je binnen mee spelen!

 3. Een dagje Brugge, en met de veerboot tot Damme varen. En diertjes gaan kijken in Pairi Daiza staat er met mij op het programma… 😉

  • Brugge is al een verre uitstap van hieruit voor een 4-jarige. Uren op de trein zitten. Na een kwartier vraagt ze ongetwijfeld al of we er bijna zijn.

 4. @Lentebloem: Het is inderdaad wel een idee om aan haar eens te vragen wat ze wil doen. Maar ik vrees dat er dan vooral Plopsaland uit haar mondje gaat komen. En dat past eigenlijk niet in het budget dit jaar. Regelmatig naar die ene speeltuin gaan vindt ze inderdaad niet erg, maar we merken wel dat ze het ook leuk vindt om eens naar een andere te gaan. Dus we proberen wel wat afwisseling te bieden. In de keuken hebben we haar ook al laten helpen, maar we zijn daar zelf niet zo handig in en de oma heeft niet zo graag dat ze helpt (te veel schrik voor de boel onder smodderen).

 5. Hebben jullie een tent? Anders ergens een goedkope camping zoeken en één nachtje kamperen in het weekend?
  Of als binnenalternatief: een “tent” bouwen met lakens en daar dan ’s nachts ook echt in slapen.

  Ik weet niet hoe ver jullie juist van Brussel zitten, maar een daguitstap met vb. Atomium, Manneke Pis, evt. Mini Europa (al kost dat dan weer geld natuurlijk). Of als het regent: stripmuseum?

  Eens gaan zwemmen/spelen in het water? Kan zowel in een provinciaal domein als het warm weer is of in een zwembad bij regen.

  De website van “Uit met vlieg” ken je waarschijnlijk al, maar indien niet, staan daar ook massa’s tips op (met o.a. een specifiek lijstje met gratis activiteiten): http://www.uitmetvlieg.be/

 6. En bij jouw ouders in de tuin? of is dat geen optie?
  Hopelijk niet te veel slecht weer van de zomer, want binnenzitten en kinderen dat gaat niet goed samen 🙂 🙂 Wel heerlijk dat jullie allebei de hele zomer hebben voor haar (een geluk bij een ongeluk toch!), dat op zich gaat ze al super vinden denk ik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s