1097 Tita en de plan-vorderingen

Onlangs schreef ik deze post. Ik had veel aan jullie tips.

Apps om lijstjes in te maken vind ik blijkbaar niet zo overzichtelijk. Bovendien: als ik iets moet onthouden, moet ik het zo snel mogelijk kunnen noteren. Als ik het dan ook nog eens in de juiste lijst moet gaan zitten, vind ik het al niet meer efficiënt.

Het systeem van bullet journal sprak mij wel aan. Maar ik weiger om nog met een papieren systeem te werken. Gewoon al omwille van het feit dat ik zo’n dingen vaak niet vol houd, te groot schrijf, te veel krabbel in mijn tekst,… En het neemt ook nog eens meer plaats in in mijn handtas. Ik heb overigens ook niet zomaar anderhalf jaar geleden een tablet gekocht.

In Google Calendar taken ingeven, vind ik ook niet handig. Mijn agenda staat al vol met afspraken en ik wil die taken er ook niet bijproppen. Bovendien staat mijn planning nog niet op punt (ik plan vaak nog te strak) en dan zijn er een heleboel taken niet afgewerkt. En dat vind ik frustrerend.

Aan de hand van jullie tips ben ik dan toch maar wat beginnen proberen.

Allereerst staat mijn agenda nu dus in Google Calendar: elke afspraak, alle verjaardagen, feestdagen,… De agenda van Lief kan ik ook inkijken en bewerken (hij ook de mijne overigens). Zo kan ik bijvoorbeeld ook zien wanneer zijn dochter er is (handig voor een familiefeestje of zo om door te geven met hoeveel je komt), wanneer hij examen of les heeft,…

Ik heb mijzelf eens aan het denken gezet en een hele lijst gemaakt met to do’s. Ik heb echt mijn hoofd leeg geschreven. Daarna heb ik die lijst eens goed bekeken en er alle taken die ik op maximum 10 minuten kan fixen uitgehaald en in een aparte lijst gezet. Ja, normaal had ik die ook meteen moeten doen. Maar het zijn er te veel. En ja, ik gaf eerder prioriteit aan het maken van mijn lijsten. De andere taken heb ik onderverdeeld in subtaken omdat kleinere taken voor mij beter behapbaar zijn. Dan heb ik meer moed om er aan te beginnen en blijft het overzichtelijker voor mij. Een paar taken komen dagelijks/wekelijks/maandelijks/jaarlijks terug. Ik goot ze in dag-/week-/maand-/jaarlijsten.

Uiteraard blijven er constant taken bijkomen. Ik zocht een voor mij zo gemakkelijk mogelijke manier om die te noteren. Allereerst heb ik 1 notablok liggen waarop ik dingen kan krabbelen. En verder heb ik 1 lijstjes-app in mijn gsm waar ik dingen in kan noteren. Zonder ze te noteren. ’s Avonds bekijk ik zowel de notablok als de app en plaats ik de taken in de juiste lijst.

Op zondag bekijk ik de ganse to do-lijst. Ik pik er de dingen uit die zeker die week moeten gebeuren (zoals een betaling doen, een verjaardagskaartje opsturen, poetsen,…) en zet ze op mijn “afhandelen”-lijst. Verder probeer ik elke week aan een “project” te werken. Ook daarvan kies ik er het dringendste uit. Zo maak ik een ruime planning voor de komende week: met alle afspraken, taken, dingen waar ik aan moet denken,… Elke avond plan ik de volgende dag want er veranderen constant dingen: een mailtje dat moet beantwoord worden, onverwacht een uitstapje maken,… Ik probeer het niet te strak te plannen maar op dat gebied is er nog wel wat werk aan de winkel.

Ik ben ook strenger voor mezelf qua afleidingen. Ik probeer facebook nog maar 1 keer per dag te checken, mijn mails check ik nog maar 2 keer per dag (1 keer in de voormiddag, 1 keer in de namiddag), ik lees 1 keer per dag blogs bij,… En ik probeer in korte stukjes te werken omdat lange tijd doorwerken me toch niet lukt. Ik ben productiever als ik in korte stukjes kan werken.

Het systeem gebruik ik nu nog maar een dikke week, maar tot hier toe lijkt het wel te helpen. Zo doe ik nu toch regelmatig mijn opruimrondje (niet dagelijks, maar toch zo’n 4 keer per week), ben ik weer op een rustig tempo begonnen aan die stapel tijdschriften die ik wil wegwerken en wordt er hier bijvoorbeeld ook weer echt dagelijks geblogd. Hopelijk motiveren die dingen me genoeg om het vol te houden.

In de opstart zat veel werk, ondertussen valt dat al wat beter mee. De lijst wordt nu voornamelijk aangevuld of gedane zaken afgevinkt. Ik steek inderdaad elke dag wel een kwartiertje in de planning van de volgende dag. Maar aan de andere kant doe ik veel meer nuttige dingen en win ik zo wel meerdere kwartiertjes op een dag. En die tijdswinst is puur voor mezelf of voor us-time met Lief.

Advertenties

2 thoughts on “1097 Tita en de plan-vorderingen

  1. Misschien handig om je lijstjes op te splitsen in prioritaire dingen en niet prioritair. Zoals die kaart op de post doen is prioritair, opruimen, naar de ziekenkas bijv. Lezen en zo en een computer ordenen is geen prioriteit. Als er hier iemand binnenkomt, klap ik die toe , weg rommel , niemand ziet dat 😉 Sterkte ermee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s