1104 Tita en de museumnacht

Op 1 augustus had in Antwerpen de museumnacht plaats. Lief en ik hadden ons al lang eens voorgenomen om naar een museum te gaan. En toen we zagen dat die museumnacht 8 euro kostte (zonder de administratieve kosten) en je achteraf met je polsbandje nog een museum kon bezoeken in augustus, hebben we snel onze polsbandjes besteld.

Vooraf checkten we ieder de folder om te zien welke musea ieder van ons wou doen. Daarna legden we ons lijstje naast elkaar. Gelukkig kwamen we weer goed overeen. Daarna planden we de volgorde (sommige dingen hadden op een bepaald tijdstip plaats). We kozen bewust niet voor het MAS en het Red Starline Museum omdat we verwachtten dat daar veel volk op af zou komen. Bovendien zat je dan waarschijnlijk de hele avond in 1 museum en wij deden er liever meerdere verschillende. Ons uiteindelijke lijstje: het Stadhuis, het Fotomuseum, het M(u)HKA en het Plantijn-Moretusmuseum en het Vleeshuis op de reservelijst. Maar we maakten ons niet de illusie dat we die allemaal zouden kunnen doen. We zouden wel zien.

We stonden 20 minuten voor opening al aan het Stadhuis, nadat we lekker gepicknickt hadden op een bankje op de groenplaats. In het Stadhuis loopt momenteel een tentoonstelling omdat het Stadhuis 450 jaar bestaat. Wij persoonlijk vonden de tentoonstelling nogal veel hetzelfde. Het herhaalde zich nogal veel. En de uitleg stond in gouden letters op goudkleurige muren, wat de leesbaarheid niet zo optimaal maakte. Het Schoon Verdiep, de Trouwzaal, de Raadzaal,… vonden we dan weer wel zwaar de moeite.

Van aan het Stadhuis liepen we weer naar de groenplaats, waar we de pendelbus namen. Speciaal voor de museumnacht waren er pendelbussen in gezet van De Lijn. Met je polsbandje kon je die pendelbus nemen want dat zat inbegrepen in je 8 euro. Goed gezien, vonden wij, want sommige musea liggen toch een eindje van elkaar. En er was om het kwartier zo’n pendelbus. Je moest dus eigenlijk ook niet lang wachten.

We trokken naar het Fotomuseum. Fotografie is iets wat mij altijd heeft geïnteresseerd. Maar ik vrees dat ik er zelf weinig talent voor heb. Lief heeft er ook een zwak voor. Hij heeft zelfs ooit een jaar of 2 een fotografiecursus gevolgd en trekt geen slechte foto’s. Hij heeft ook een goed fototoestel. Logisch dat we dus daar belandden. We zagen er de tentoonstelling “Mijn Vlakke Land” met allemaal natuurfoto’s van verschillende fotografen: bos, bergen, zee. We zagen echt heel mooie foto’s. We zagen ook de tentoonstelling “D’entre eux”, met portretten in zwart-wit waar de emoties zoals angst, eenzaamheid, verdriet,… van af straalden. Vooral die tentoonstelling vond ik echt heel knap.

Daarna wandelden we naar het M(u)HKA dat vlakbij was. Daar gingen we naar de rondleiding “Kijken zonder ogen”, een tentoonstelling rond licht. We zagen een paar knappe stukken, maar waren wel heel blij dat we de rondleiding volgden. Zonder uitleg zouden de werken onze aandacht niet getrokken hebben. Het verhaal er achter was voor ons toch echt wel een grote meerwaarde. We bezochten ook nog de tentoonstelling van Jan Fabre waar we van griezelden. Sadistische en provocerende kunst: het is niets voor ons. We zagen een filmpje waarin hij met schuurpapier zijn benen tot bloedens toe bewerkte. En ook het filmpje waarin hij katten van de trappen van het Schoon Verdiep gooide kon je bekijken. We gingen ook nog even kijken naar de tentoonstelling “De Welvaartsstaat”, een tentoonstelling met enkel affiches over abortus, stemrecht,… Voor ons veel te politiek getint en dat interesseert ons niet.

We besloten ook nog naar het Plantin-Moretusmuseum te gaan. Het gebouw zelf vonden we vanbinnen wel heel mooi. Prachtige muren met leder versierd, een gigantische bibliotheek, oude drukpersen, schilderijen,… Ook de binnentuin was heel sfeervol. Er werd ook live muziek gespeeld en gezongen. Ikzelf had graag toch iets meer info gehad over het drukken zelf. Maar ik moet toegeven dat we ook vrij snel door het museum zijn gegaan. We waren al moe want het was na 23u en daarna besloten we dan ook om naar huis te gaan. Vier musea op 1 avond was wel voldoende.

Wat we ook nog top vonden aan de museumnacht was dat we eigenlijk nergens echt hebben moeten aanschuiven. Ik heb gehoord dat dat bij sommige mensen wel het geval was, maar wij hebben er eigenlijk niets van gemerkt. Wel waren er uiteraard meer mensen dan bij een normaal museumbezoek.

Over het algemeen vonden we onze museumnacht echt geslaagd. Het enige museum waar we echt niet geneigd zijn om op een ander moment binnen te stappen is het M(u)HKA. Dat spreekt ons toch minder aan. Maar verder vonden we de tentoonstellingen heel boeiend.

Een aanrader dus, zo’n museumnacht.

Advertenties

7 thoughts on “1104 Tita en de museumnacht

  1. Fijn, dat kan je nu ook van je to-do-lijstje schrappen. Wij gaan eigenlijk maar zelden naar een museum, ( of t moet gratis zijn) . We doen met die centjes liever een terraske, cultuurbarbaren dat we zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s